/slike/_novi-sajt/logo-novi-sajt.png
Dobro došli djeco

Dizajn Futura Multimedia d.o.o. Tuzla

© 2004 - 2019 ViaKult

Kidsfest u Sudanu 22.05.2006

Susanne Prahl Landžo, direktor „Kid's Festivala“ prisustvovala je, kao počasni gost, na Festivalu za mlade „Drums of peace“ („Bubnjevi za mir“) u Khartoumu, Sudan. Posjeta je rezultat inicijative britanskog ambasadora u Sudanu NJ.E. Ian Cliffa koji je bio ambasador Velike Britanije u BiH od 2001 do 2005.god. Britanska ambasada je veoma važan partner Kid's festivala i podržava ga od samog početka. Sličnost u ciljevima i organizaciji dala su ideju ambasadoru Cliff da uveže ove dvije manifestacije.

Tokom trajanja glavnog dijela Festivala za mlade u Sudanu koji se zove „Peace Cafe“, Susanne Prahl je u cijelosti prezentirala „Kid's festival“ koji je jedinstvena manifestacija ove vrste u svijetu i koja može poslužiti kao primjer u Sudanu. Po povratku Prahl je izjavila: „Model našeg projekta može se jednostavno prilagoditi potrebama mladih u Sudanu jer oni imaju bazu za to: u potpunosti multietničko društvo, posjeduju temelje za izgradnju tolerancije među kulturama, i imaju profesionalne organizacije kao što je „Sudanese Sound“ koje mogu pratiti standarde bilo gdje u zapadnom svijetu. Ljudi u Sudanu nisu patili samo u ratu nego i kroz tamnu sliku fundamentalizma koji je proizišao iz toga i po tom pitanju BiH i Sudan imaju dosta toga za razmijeniti.

Želim da djeca razmjene još nešto – Kid's Festival kao pogled u svjetliju budućnost“. Prahl je procijenila da se pitanje infrastrukture može riješiti jednostavno:“umjesto da se koriste autobusi i vozovi kojim bi se putovalo nekoliko dana u jednoj zemlji koja je velika kao Sudan, iznajmit će se avioni i dovest će se hiljade djece iz svih krajeva Sudana“. Kid's Festival Sudan pokrenut će se kao operacija jednog Kid's dana u Khartoumu 2007 godine i spojit će djecu iz ratnih regija sa djecom koja već žive u miru. Kao simbol multietničnosti Sudana konvoj hiljada djece će prolaziti ispred Predsjedništva da bi se čula poruka njihovih „bubnjeva za mir“ na pravom mjestu.Tel.:
T: +387 61 424 010

Adresa:
Bukinje b.b. Industrijska zona
75000 Tuzla

e-mail:
info@kidsfest.baMedijski sponzori

Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner