/slike/_novi-sajt/logo-novi-sajt.png
Dobro došli djeco

Dizajn Futura Multimedia d.o.o. Tuzla

© 2004 - 2020 ViaKult

Opis 3. Kid's Festivala 27.05.2006

“ViaKult Office” nastavlja sa organizacijom jedne od najvećih kulturnih i zabavno-edukativnih manifestacija, KIDS FESTIVAL-om! Nakon veoma uspješnih Kids Festivala 1 i 2, na redu je Kids Festival 3.

“Kid’s Festival” već nakon drugog izdanja postao je tradicionalni festival u BiH koji se uvijek održava u KSC “Skenderija” prve sedmice školskog ljetnog raspusta. Festival svake godine posjeti preko 30.000 djece iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. I ove godine Kid’s Festival će svakodnevno okupiti između 4 i 5.000 djece. Održat će se na platou i unutar KSC Skenderija od 09. do 15. juna 2006 godine i opet će ugostiti djecu iz Sarajeva i svih krajeva Bosne i Hercegovine koja će u organizaciji Kid’s Festivala stizati autobusima i vozovima.

Uz veoma veliki broj edukativno-zabavnih radionica, djeci će biti prikazana nova velika svjetska filmska ostvarenja (Hajdi, Ledeno doba 2, Tko je smjestio Crvenkapici?, Dadilja Mekfi, Lesi, Oliver Tvist i Zatura). Već tradicionalno, voditelj programa prije filmske projekcije bit će Alma Čardžić koja će svakodnevno ugostiti poznate javne ličnosti i pop zvijezde sa kojima će se posjetioci Festivala moći družiti.

Jedna od novina jeste ta da će svaki dan ovogodišnjeg Kid's Festivala biti obilježen na poseban način i da će svaki dan imati svoj moto kojem će biti posvećen Video-Kutak Festivala.

U sklopu edukativnog dijela Festivala, djeca će imati priliku da učestvuju u radionicama koje se bave ljudskim i dječijim pravima. U radionicama koje će voditi SOS Kinderdorf raspravljat će se o problemima sa kojima se susreću mladi i o mnogim drugim temama. Unicef će ove godine posjetioce Kid's Festivala upoznati sa zaštitom od ptičije gripe i sa posljedicama koje ona donosi. NVO "Mladi protiv Side" organizirat će radionicu na kojoj će, na licu mjesta, omogućiti konsultiranje o ovoj opakoj bolesti. "University Press" i ove godine predstavit će i približiti djeci čudesni svijet knjiga organizirajući mini sajam knjige.

Kao i svake godine, nezaobilazni "Sarajevo Drum Orchestra" djecu će upoznati s ritmom Salse i zajedno sa djecom svirati na muzičkim instrumentima. Glavna urednica beogradskog najpoznatijeg dječijeg časopisa „Micky Maus“ djecu će, u toku organizirane radionice o novinarstvu, učiti kako napisati prvi pravi novinarski tekst. Na zadovoljstvo mnogobrojnih posjetilaca Festivala i ove godine ćemo ugostiti fantastični švajcarski žonglerski duo "Manu&Nico" koji će posjetiocima ponuditi poseban interaktivni živi performans. Svoj bogati program izvest će djeci dobro poznati od prošle godine, njemački mađioničar Hans Dillenberg a predstavit će se i novi francuski mađioničar Guillaume Chave. Organizacija AWO na platou Skenderije postavit će zabavni park za najmlađe, veliki gumeni grad.

Zahvaljujući teniskom klubu i školi "Sporting", za ljubitelje tenisa, na platou Skenderije bit će postavljen teniski teren na kojem će profesionalni treneri učiti djecu prvim koracima ovog sporta. "Narodna Tehnika Kantona Sarajevo" izvršit će prezentaciju lansiranja raketa s padobranom.

Mladi bosansko-hercegovački umjetnici i SOS Kinderdorf organizirat će veliki broj kreativnih radionica u kojima će zajedno sa posjetiocima klesati u kamenu, crtati na platnu, praviti origami, učiti prve korake glume i akrobatskog plesa... Djevojčice će se družiti sa profesionalnim šminkerom koji će ih uputiti u tajne šminkanja za tinejdžere. „DOBRO team“ oranizirat će izložbu dječijih rukotvorina. SOS Kinderdorf sa PlayBusom, grupe "Seven" i "BreakDancers" pobrinut će se za zabavne radionice a bit će organiziran i cjelodnevni Nescafe dječiji disko klub. I ove godine djeca će se zabavljati i družiti sa „HIP HOP NANAMA“, radionica u kojoj djeca uživaju u plesu kojeg vode gošće iz Švedske.

Ovogodišnji program obogatit će svojim prisustvom i dječiji modni plesni studio „Sky“ iz Bugojna, Eko Fashion iz Zenice sa zanimljivim dječijim performansom a bit će predstavljena i dječija modna revija.

Veliki broj ambasada, medju kojima Ambasade Austrije, Kine, Danske, Egipta, Francuske, Njemačke, Italije, Pakistana, Švicarske, Turske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, već tradicionalni učesnici Festivala predstavit će specifičnosti svojih zemalja na platou Skenderije na posebno opremljenim štandovima.

Zahvaljujući sarajevskoj Opštini Centar dolazak i učešće u programu Kid's Festivala najavila je grupa djece iz Slovenije koji su pripremili program sa kojim će učestvovati na Festivalu.

Uspjeh prethodna dva Festivala doprinio je da od ove godine imamo i nove partnere koji će sa djecom raditi na novim radionicama: Britanska ambasada ove godine je odlučila da svoju podršku iskaže i pozivom poznatog pisca i ilustratora dječijih knjiga Daniela Lehana da prisustvuje ovoj manifestaciji na kojoj će posjetiocima pokazati kako napraviti prve korake pisanja, kreiranja i ilustriranja priča. Uz pomoć NVO Dekonstrukcija, djeca će uživati u projektu "Balkanbalon" tokom kojeg će umjetnici iz Berlina prezentirati i naučiti ih kako i šta se može napraviti od balona. Zahvaljujući Talijanskoj ambasadi "Teatro Zero" organizirat će predstave, animaciju i ulični teatar. Talijanska umjetnica Laura Kibel i njen "Foot teatar" - "Teatar nožnih prstiju" bit će prava atrakcija Kids Festivala. Na dan početka Svjetskog prvenstva u fudbalu, ujedno i prvi dan Kids Festivala, Danska ambasada će zajedno sa “Otvorenom školom fudbala“ posjetiocima omogućiti da na trenutak budu u ulogama velikih i poznatih fudbalera. U radionici „Kuća želja“ njemačka nastavnica umjetnosti (Werkstatt In Der Fabrik, Forchheim) će zajedno sa djecom kreirati i sagraditi drvenu kućicu snova. Tondach će na platou Skenderije montirati dječiju kuću za igru a cjelokupni program Festivala, svojim radionicama uveličat će i CIVITAS, UNITED WORLD COLLEGES-IBO kao i Jo Ellis sa svojom Yoga radionicom.

Misija EUPM-a u Bosni i Hercegovini najznačajniji je i najveći partner Kids Festivala. Kids Festival je postao jedan od brojnih projekata koje ova Misija podržava, pomaže ili organizuje u Bosni i Hercegovini. FMUP, MUP Republike Srpske, MUP Kantona Sarajevo, Policija distrikta Brčko i Državna Granična Služba BiH, realizirat će kroz Kid's Festival i uz pomoć EUPM-a Policijski projekat "Rad Policije sa zajednicom". Misija EUPM-a će u toku trajanja Festivala organizirat radionice o prevenciji protiv droga kao i edukaciju o saobraćaju. Ove godine Kids Festival i EUPM će zadnji dan manifestacije posvetiti Policiji i taj dan Festivala nosit će naziv "Dan Policije".

"IFA INSTITUT - Pakt Stabilnosti za jugoistočnu Evropu" tradicionalno je jedan od najvećih partnera Kid's Festivala i svake godine pomažu njegovu realizaciju. Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Tondach, HVB Central Profit Banka, BH Telekom, Nesquick, Ovako, i Pez dali su veliku pomoć realizaciji Festivala prepoznavajući važnost ovakvog vida okupljanja, druženja i jačanja povjerenja među djecom, njihovo usmjeravanje ka svjetlijoj budućnosti i pretvaranja Sarajeva u dječiji grad. Od ove godine HVB Central Profit Banka postala je zvanična partner-banka Kids Festivala. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo dalo je punu podršku Kid's Festivalu i zajedno sa KJP "Park" učestvuju u radu "botaničkog vrta" i za ovu priliku specijalno će uljepšati izgled KSC Skenderija i djecu upoznati sa važnošću zaštite životne okoline. U realizaciji Kid's Festivala tradicionalno već učestvuju EUFOR i NATO koji će i ove godine obezbijediti poklone za djecu koja putuju vozovima ili autobusima a ujedno će djecu upoznati sa opasnostima koje donose zaostale mine. Na platou djeca će se imati priliku zabaviti sa poznatom maskotom Kido. Radio MIR će imati svakodnevna direktna javljanja o dešavanjima na platou Skenderije.

Kao i do sada posebnu i jedinstvenu pomoć realizaciji Kid's Festivala daju Željeznice Federacije i Željeznice Republike Srpske koje organizuju "dječije vozove" i time omogućuju hiljadama djece da posjete Festival a GRAS "dječijim tramvajima" prevozi djecu od željezničke stanice do Skenderije.

Za svu djecu koja dolaze vozovima i autobusima Mesna industrija "Ovako" pripremila je sendviče a za sve posjetioce Festivala će na platou besplatno vršiti degustaciju svojih proizvoda sa roštilja. Među ostalim sponzorima i onima koji će djeci dijeliti slatka zadovoljstva i veliki broj poklona su firme "Pez", "Nesquick" i "Nova Vita". Veliku pomoć u prezentaciji Festivala u cijeloj BiH obezbjedila je "Metromedia" dok je "KontaktMedia" omogućio njegovu promociju u svim bosanskohercegovačkim osnovnim školama. Medijski pokrovitelji Kid's Festivala su: NTV Hayat, Oslobođenje, magazin Max, radio Mir i radio Stari grad a njegovi internacionalni medijski partneri su svjetski poznate TV kuće Disney Channel i ARTE.Tel.:
T: +387 61 424 010

Adresa:
Bukinje b.b. Industrijska zona
75000 Tuzla

e-mail:
info@kidsfest.baMedijski sponzori

Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner