/slike/_novi-sajt/logo-novi-sajt.png
Dobro došli djeco

Dizajn Futura Multimedia d.o.o. Tuzla

© 2004 - 2020 ViaKult

Završni pregled Kidsfesta 2006. 01.07.2006

Treći Kid’s Festival održao se u Kulturno Sportskom Centru Skenderija u Sarajevu od 09. do 15. juna 2006 godine. Svaki dan program je počinjao u 13h – sat vremena prije zvaničnog početka zbog velikog broja posjetitelja koji su na festivalsku lokaciju dolazili ranije. Kao i prethodnih godina, Kid’s Festival je ponudio raznoliku paletu kreativnih i edukativnih radionica, zabave i svega što djeca vole. Broj aktivnosti i dešavanja povećan je za 40%, tako da su svi posjetitelji Festivala imali priliku upoznati se sa veličinom i različitosti “Kid’s planete.” Dnevno je ponuđeno 25 različitih aktivnosti, neke svaki dan, neke nekoliko dana, a neke od njih samo jedan dan, a dodate su i neke nove. Uvažavajući činjenicu da 50% djece koja posjete Festival istom prisustvuju nekoliko puta ili čak svaki dan a ostali samo jednom, cijeli program je koncipiran oko 7 dnevnih motoa u kojima su se mijenjali različiti umjetnici za djecu i različite teme a sve u okviru zacrtanog i predviđenog programa. Svaki dan je imao svoj “događaj dana”. Glavni program sa plesnim grupama, pop zvijezdama, nagradnom igrom, takozvani Kid’s party organizovan je svaki dan prije projekcije filma u 17h. Velika multietnička raširenost Kid’s Festivala privukla je veliki broj umjetnika iz raznih zemalja. Pozitivan imidž BiH počeo se širiti i izvan njenih granica.

Broj učesnika: 39.400 - organizovani prijevoz od strane ViaKulta: 9.000 ViaKult Office (u saradnji sa EUPM-om, lokalnim policijskim institucijama, UNICEF-om i NATO-m) organizovao je prijevoz u Sarajevo za 9.000 djece iz svih krajeva BiH koji su stizali autobusima i specijalnim vozovima: 117 grupa djece došlo je autobusima, a 46 vozovima. Veličina grupa koje su dolazile vozom dostigao je rekord: jedna od grupa brojala je rekordnih 330 djece! Željeznice Federacije BiH organizovale su dnavno dva specijalna “dječija voza”. Policajci iz oba BH entiteta pratili su grupe koje su dolazile na Festival. GRAS je obezbjedio specijalne “Kid’s Festival tramvaje” za prijevoz učesnika od željezničke stanice do Festivalske lokacije « Skenderija ». Kid’s Festival postavio je nove standarde veličine, organizacije i koncepta: atraktivan je za različite starosne grupe neovisno o njihovim socijalnim, etničkim i religijskim pripadnostima. Kid's Festival je potpuno novi tip događaja za djecu i mlade i njegove ambicije su da posluži kao model i inspiracija organizacijama širom svijeta.

Specijalni gosti: Švedska plesna grupa, 25 tinejdžera iz Kulturskolan Trollhättan, predstavili su se 2 dana u toku trajanja Festivala pod vodstvom profesorice i direktorice “Cultural school Trollhättan », Jeannette René de Vreede koja je takođe vodila i plesnu radionicu svih 7 dana Festivala i postala poznata kao « Hip Hop Nana ».

Filmski Program: svaki dan različiti, najnoviji dječiji filmovi, animirani ili igrani
09. Juni: LESI (igrani – sinh. –premijera)
10. Juni: TKO JE SMJRSTIO CRVENKAPICI? (animirani - sinh. – premijera)
11. Juni: LEDENO DOBA 2 (animirani - sinh.)
12. Juni: DADILJA MEKFI (igrani - engl./titl. BH)
13. Juni: HAJDI (animirani - njemački + titl. BH - premijera)
14. Juni: ZATURA (igrani - sinh. – premijera)
15. Juni: OLIVER TVIST (igrani - engl./titl. BH – premijera)

Moto dana & pokrovitelji: Fudbal (FIFA – Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj) na dan otvaranja, 9. Juna, organizovan je nagradni kviz pod nazivom “Kviz Svjetskog prvenstva “ (Njemačka ambasada), Dan tolerancije (Pez), Dan zaštite okoline (Unicef), Dan kreativnosti (Britanska ambasada), Dan različitosti / međunarodni Dan (Švicarska ambasada), Dan umjetnosti & umjetnika (Talianska ambasada) i na kraju, Dan policije (EUPM – Europska policijska misija).

Animacija: Alma Čardžić, (poznata pop zvijezda), vodila je Kid’s Party prije projekcije filma i predstavljala svaki grad i grupu iz cijele BiH, pop zvijezde, plesne grupe, umjetnike i dijelila nagrade za najsretnije učesnike nagradnih igara. Kao i svake godine, pjesmu “Haj’mo Bosno i Hercegovino” koja je postala “himna” Kid’s festivala, pjevali su svi prisutni u dvorani. 5. 000 glasova postalo je jedan.

Gosti - zvijezde: Gogi (Seven Up) & plesna grupa 7, Fudo Backović Deen, Maja Tatić (samo za ovaj nastup došla iz Banja Luke), Doktor Zoo, Eko Fashion Show (Ziki), Sky – (Dječiji plesno modni studio, Bugojno), Max Maber Orkestar, Almas & Erogene Zone i plesna grupa Culture school Trollhättan.

Distribucija poklona & nagrada & osvježenja

Shodno našem motu “Samo zajedno”, svaki partner i prijatelj Kid's festivala (pogledati zadnju stranicu), ambasade, međunarodne organizacije, domaće NVO, komercijalne firme, pojedinci i donatori zajedno su ponudili djeci BiH nezaboravne trenutke u njihovom životu i maksimalan broj poklona, igračaka, slatkiša, sendviča, osvježavajućih napitaka,…

Približno 10.000 majica, 8.000 poklon kesa, 6.500 okovratnih privjesaka za ključeve, 200.000 naljepnica, 12.000 olovaka, 5.500 postera, 2.000 sveski, 1.000 dječijih torbica, 300 igračaka, 100 CD-ova, 200 kapa, 150 knjiga, 100 Deborah Make-up testera, 8.000 litara mineralne vode, dječijih toplih napitaka Nesquick & Nescafe, 10.000 slatkiša, 5.000 obroka sa roštilja, 15.000 sendviča besplatno su podjeljeni na Kids Festivalu.

Treba dodati i Međunarodni Kid’s sajam organizovan od strane 12 ambasada (AUSTRIJA, KINA, DANSKA, EGIPAT, FRANCUSKA, NJEMAČKA, ITALIJA, PAKISTAN, ŠVICARSKA, TURSKA, VELIKA BRITANIJA i SAD) ponudila su djeci koja nemaju mogućnosti ni prilike putovati jedan prozor u svijet. Podjeljeno je 500 suvenira i pokona vezanih za Svjetsko fudbalsko prvenstvo i orginalni dresovi fudbalskih klubova, veliki broj igračaka, suvenira, sveski brošura, postera, CD-ova, DVD-ova, bojica, preko 600 palačinaka i 3.200 komada raznih sprecijaliteta, stotine litara toplih napitaka kao i mnogo zabave za djecu.

Sinkrona je opremila Kutak za knjige veselim i modernim namještajem, EUFOR je opremio Video kutak dok je NATO pomogao Festival sa logistikom i opremom.

Glavna nagrada Kid’s Festivalske nagradne igre bila je dječija štedna knjižica sa iznosom od 100 KM koju je HVB Central Profit Banka dodjeljivala svaki dan.

VIP gosti

Aktivno učešće VIP gostiju na Kid’s Festivalu bilo je i kroz promovisanje mota Festivala “Samo zajedno”. Britanski ambasador Matthew Rycroft, Francuski ambasador Henry Zipper de Fabiani, Holandski ambasador Karel Vosskühler, Njemački ambasador Arne Freiherr von Kittlitz, Italijanski ambasador Alessandro Fallavollita, Pakistanska ambasadorica Shireen A. Moiz, Američki ambasador Douglas McElhaney, Turski ambasador Bulent Tulun, supruge Kineskog i Egipatskog ambasadora vodili su štandove svojih zemalja potpomognuti sunarodnjacima koji su sa svojom djecom došli uživati na Kids Festivalu.

Šef EUPM-a, Brigadni General Vincenzo Coppola zajedno sa Direktorom Policije FBiH Zlatkom Miletićem i komesarom MUP-a Kantona Sarajevo Himzom Selimovićem prisustvovali su spektakularnim i raznolikim demonstracijama policijskih akcija izvedenim na DAN POLICIJE od strane svih BH Policijskih snaga koji su plato Skenderije pretvorili u policijski obojen atraktivni park za djecu.

Komandant EUFOR-a, General Chiarini i Komandant NATO-a u BiH, General Weber proveli su nekoliko sati šetajući kroz cijeli festivalski prostor, razgovarali sa djecom i osobljem Festivala.

OHR: 2 Zamjenika Visokog Predstavnika posjetila su Festival: Ambasador Bas-Becker imao je diskusiju u radionici “Susret sa VIP”, dok je Ambasador Butler animirao diskusiju u Video kutku.

Takođe, Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ivica Šarić, posjetio je Festival i družio se sa djecom iz cijele BiH.

SVI su bili zadivljeni veličinom događaja u smislu dolaska djece i u smislu programske različitosti. Činjenica je da niko nije očekivao tako VELIKI Festival prije nego ga je posjetio. Velika organizacija, stotine grupa iz drugih gradova sa svojim pratiocima i hostesama Festivala… Cijeli kompleks Skenderije bukvalno je bio preplavljen učesnicima, šetačima, plesačima i hiljadama djece koja su uživala u beskrajnim aktivnostima, radionicama i zabavi, prije nego što su kao rijeka koja se uljeva u more kretali ka velikoj dvorani “Mirza Delibašić“ na Kid’s party koji se održavao prije svake projekcije filma.

Dešavanja, aktivnosti & radionice

Aktivnosti Kid's Festivala prostirale su se na preko 10.000 kvadrata: Foajei KSC Skenderija obezbjeđuju komforan prostor za radionice bez obzira na vremenske uslove. Veliki plato Skenderije služio je kao prvo mjesto susreta za svu djecu. Posjetioci su mogli šetati između različitih štandova, stolova sponzora i NVO-a medju kojima su bili NVO “DOBRO “ sa humanitarnom prodajom BH ručnih radova i info sto “UNITED WORLD COLLEGES “ (IBO).

Hiljade djece uživalo je igrajući se i skačući u gumenom gradu koji je obezbjedila organizacija “AWO“ iz Njemačke, u Nestle Kid’s disku, u “Otvorenoj školi fudbala“ sa raznim igrama sporta i zabave, na štandu Radio Mir-a, kao i u Old-timer autima. Djeca su se slikala sa festivalskim maskotama, EUFOR-ovim Kidom i Nestle-ovim Quicky-em. Sponzor “Ovako” postavio je grill i pripremio veliki broj jela sa roštilja za sve posjetitelje kao i 12 Ambasada koje su na svojim štandovima ponudile specijalitete iz svojih zemalja.

Glavni događaji na Festivalu bila su gostovanja međunarodnih umjetnika: švajcarskog žonglerskog dua “Malux”, njemačkog madžioničara Hansa Dillenberga, francuskog madžioničara Guillaume Chavea, umjetnika pravljenja “svega i svačega” od balona Sean Rooney i Sina Greinert, holandske “Hip-Hop Nane” Jeannette Rene De Vreede i plesne grupe Culture school Trollhättan iz Švedske, britanskog autora i ilustratora Daniel Lehan, Zoje Ðorđevic i Miki Maus magazina iz Beograda. Talianska ambasada i Italian Cooperazione bili su između ostalih novi učesnici Kid's festivala i zajedničkim trudom priredili fantastičan program: Zero Teatro sa predstavom “Mjesečari”, Laura Kibel sa Teatrom nožnih prstiju, Italianski Maxmaber Orkestar i ostale dnevne različite kreativne radionice, botanički vrt kao i specijalitete na talijanskom štandu.

Tri sata svaki dan, mladi i stari uživali su u radionicama i performansima: SOS Kinderdorf animirao je različite kreativne radionice za djecu iznad 3 godine, crtanje i igra, ručni rad, ples, Origami, SUPERBUS i prvi koraci glume. Video Kutak sačinjavao je kombinovano prikazivanje nagrađenih kratkih filmova (Prix Jeunesse, ARTE Karambolage, Allegro Non Troppo, Traffic, Friendship) i analizu koncepta filma: “gledali smo isti film – ali nismo vidjeli isti film”. Goethe Institut je nastupio sa novom aktivnosti kutkom za knjige. Studenti umjetnosti animirali su mnogobrojne kreativne umjetničke radionice kao što su crtanje, slikanje i kreiranje banera. U radionici nazvanoj “Mladi skulptori“ djeca su pravila vesele umjetničke radove i skulpturu Kids Festivala dok su najmlađi klesali u siporeksu. Takođe, tu je bila nova i veoma posječena radionica crtanja po tijelu “body paint“ i radionica dječijih tetovaža koju je vodila Selma Mahmutović i njen tim. “Ne dajte šansu AIDS-u!” bila je jedna od ozbiljnih tema integrisana u šareni svijet tema Kid’s festivala koju je implementirala NVO "Mladi protiv side”. Tu su bile i kampanje od javnog interesa: kako se zaštititi od ptičije gripe, organizovane od strane UNICEF-a i kampanja o zaštiti od mina koju su vodili EUFOR i BH Centar za deminiranje kao i radionica o toleranciji koju je vodio Civitas. “Upoznaj zvijezdu” – snovi se mogu ostvariti bio je naziv radionice u kojoj su djeca svaki dan mogla izbliza vidjeti i pričati sa osobama koje su do tada mogli vidjeti samo na TV ekranu. Mnogo poznatih i specijalnih gostiju učestvovalo je u “make up“ radionici Istoka Bratića među kojima su bili Maja Tatić, Fuad Backović Deen, Mis turizma BiH i svijeta Aleksandra Kokotović kao i poznata TV voditeljica Segmedina Srna. Istorija Željeznica u BiH postala je već tradicionalni dio Festivala: u VIP salonu Željezničke stanice izloženi su modeli vozova i djeca se upoznaju sa istorijatom Željeznica. Sarajevo Drum Orchestra pozivao je posjetioce da se oprobaju u Samba ritmu, Queenčice su prisutne upoznavale sa breakdance-om dok je Nagmeh Sobhani pokazivala prve korake afričkog plesa. Žonglerska grupa Mashvatri učila je djecu prvim koracima žongliranja. Kuća želja koja su napravila djeca sa organizatorima Werkstatt Forchheim je poklonjena SOS Kinderdorfu u Sarajevu nakon manifestacije. Mnoga djeca uživala su u kreativnoj radionici izrade lutkica koju je organizovalo Udruženje “Suada Dilberović”. BiH Policijske snage osmislile su cijeli program druženja sa djecom kao što je posjeta Specijalnoj jedinici MUP-a zatim posjeta i obilazak Aerodroma Sarajevo kao i prezentacija svih policijskih institucija BiH na platou Skenderije na Dan Policije.

Specijalni događaj – Kid’s vikend u Bihaću 17. i 18.Juni

Kid’s Festival organizovao je Kid’s vikend u jednom od najudaljenijih mjesta BiH. U novom multiplex kinu UNA, četiri filma su prikazana u dva dana: Lesi, Oliver Tvist, Zatura i Tko je smjestio Crvenkapici. 600 djece uživalo je u projekcijama filmova, Mashvatri žonglerima i naravno, u nagradnim igrama.

Pokrivenost, pres & media feed-back

Kid’s Festival ponovo je povećao svoj PR uspjeh: Niko nije mogao ignorisati činjenicu da su djeca prioritet - bar tokom trajanja ove specifične sedmice. Nije bilo novina, televizije ili radija na kojem Kid’s Festival nije bio tema broj jedan tokom svih 7 dana trajanja kao i u periodu prije samog početka Festivala.

Rezime: Ciljevi, zaključci i razvoj:

Kid's Festival je događaj godine – “XXXL događaj” ne samo za djecu nego i za roditelje, učitelje, rodbinu, medije, umjetnike itd. 30.000 učesnika je očekivano a njih blizu 40.000 je prisustvovalo: nepredviđeni porast od 30% u jednoj godini. U smislu sposobnosti rukovođenja, tim Kid’s Festivala je definitivno dokazao da je izuzetno sposoban, odgovoran i profesionalan, sposoban pravilno reagovati u svim situacijama. Kid's Festival je postao oznaka za kvalitet, brend sam od sebe. Kombinacija zabave i ozbiljnih tema, kombinacija svih umjetničkih formi, kombinacija domaćih i međunarodnih umjetnika svih etničkih grupa (ne samo sa područja BiH) kreirali su u potpunosti novi tip događaja. Kids Festival je svjetionik koji se nezaustavno širi izvan granica BiH “izvozeći” svoj koncept.

Djeca služe kao spona između ljudi. Još jednom treba istaći da ključ uspjeha Kid’s Festivala jeste u tome što nema živog bića na zemlji koje jednom nije bilo dijete i to dijete u njemu nikad ne umire.

Počeli smo planirati slijedeću godinu i sljedeću deceniju! Pridružite nam se!

Kid’s Festival 2006

DIREKCIJA
• Susanne Prahl, Diretor
• Samir Landžo, Glavni realizator
• Azra Fazlić, Glavni kordinator
• Alma Telibećirević, Koordinator radionica
• Maja Žuržulović, Gosti, PR & Hospitality
• Miran Mahmutović, Asistent za transport

OSOBLJE
• Božića Husić, Sekretar Festivala
• Naida Karahodžić, Asistent za medije
• Istok Bratić, Hroničar & make up radionica
• Johanna Nüsse, Asistent za VIP goste
• Ena Jažić, Asistent za VIP goste
• Alma Bećirović, Video kutak
• Ekrem Agić, asistent realizacije
• Nebojša Marić, Oficir za vezu
• 50 hostesa + 20 osoba za obezbjeđenje
• 30 djece volontera

UDRUŽENJA & PRIVATNE FIRME
• Art Company: Nabavka filmova i tehničke opreme
• Konto Up: knjigovodstvo & finansijska supervizija
• Citygroup: ART Direction & dizajn PR Materijala
• Sayber: Web-Dizajn
• Sicra: obezbjeđenje
• Sarajevo Osiguranje: osiguranje

UMJETNICI & PARTNERI RADIONICA
• Alma Čardžić – voditelj programa
• SOS Kinderdorf – Drustveni Centar Hermann Gmeiner
• Manuel Gleyre & Nicolas Hesslein – Švicarski žonglerski duo
• Hans Dillenberg – Madžioničar
• Guillaume Chave – Madžioničar
• Daniel Lehan – autor & ilustrator
• Laura Kibel – teatar stopala
• Zero Teatro – Italianski teatar
• Maxmaber Orkestar – Italianski Muzičari
• AWO – dječiji gumeni grad
• Sean Roony i Sina Greinert – Umjetnici balona
• Cultural school Trollhättan, J. René de Vreede – Hip Hop
• Micky Maus, Beograd, Zoja Ðordevic – novinarka
• Open Football school
• Sarajevo Drum Orchestra
• Selma Mahmutović & art studenti – slikanje, klesanje & tatoo
• Queencice - Breakdancers – Lejla Budimlić
• Mladi Protiv Side
• Old Timer Club Sarajevo
• Deborah & Istok
• Mashvatri žongleri
• Civitas
• Udruženje “Suada Dilberović” – lutke u narodnim nošnjama

SPECIJALNI PRIJATELJI – AMBASADE:
AUSTRIJE, KINE, DANSKE, EGIPTA, FRANCUSKE, NJEMAČKE, ITALIJE, PAKISTANA, ŠVAJCARSKE, TURSKE, VELIKE BRITANIJE, SAD
• EUPM
• Pakt Stabilnosti Njemačka, IFA
• Fondacija André Lévy
• Britanska Ambasada
• Švajcarska Ambasada & Swiss Cooperation (SDC)
• Holandska Ambasada
• EUFOR
• NATO
• UNICEF
• WORLDBANK
• Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo
• Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH
• OSCE – Misija u BiH
• ARTE
• Goethe Institut Sarajevo
• Italianska Ambasada & Italian Cooperazione

KOMERCIJALNI SPONZORI
• Mesna Industrija Ovako
• HVB Central profit Banka
• Tondach
• BH Telecom
• Pez
• Nestle – Nesquick / Nescafe
• Velpro

FESTIVAL POMOGLI
• Lokalne policijske institucije: Kanton Sarajevo, Federacija, RS, DGS, Brcko
• Željeznice Federacije BiH
• Gras (tramvaji)
• Ministarstvo prostornog uređenja Kantona Sarajevo
• JP Park
• Opcina Centar Sarajevo
• Sinkrona
• Disney Channel – Njemačka
• British Council
• Francuski Institut
• AWO Hildesheim & Bremerhafen
• Top Media

PRESS & MEDIA PARTNERI
• NTV Hayat
• Oslobodjenje
• Max magazin
• Radio Mir
• Radio Stari Grad

Veliko hvala svim novinarima: Oslobodjenje, Dnevni Avaz, BH Dnevnik, Nezavisne Novine, Jutarnje Novine, Max, Slobodna Bosna, Dnevni List Mostar, Gracija, DANI, NTV Hayat, BHT1, TV Pink, TV SA, FTV, NTV 99, OBN, TV Alfa, Radio Stari Grad, Radio Mir, Radio Kameleon, Radio Federacije, Radio EFM, , Radio M i svima koji su izvještavali o Kid’s Festivalu.

Kid's Festival se zahvaljuje svim volonnterima; dječijoj brigadi, Ambasadama, EUFOR-u & NATO-u.Tel.:
T: +387 61 424 010

Adresa:
Bukinje b.b. Industrijska zona
75000 Tuzla

e-mail:
info@kidsfest.baMedijski sponzori

Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner