/slike/_novi-sajt/logo-novi-sajt.png
Dobro došli djeco

Dizajn Futura Multimedia d.o.o. Tuzla

© 2004 - 2020 ViaKult

Na Kids Festivalu: Blog Alma Telibećirević 20.06.2008

Kazu da si sretan onoliko koliko uspiješ druge usrećiti..
Mislim da u jednom dijelu godine prikupim zalihe sreće koje me trebaju služiti tokom cijele godine...
Po vokaciji bih trebala biti slikar, ali ipak to više volim raditi za sebe a za novac se bavim poslovima koji su uskio vezani za različite vrste umjetnosti, film, koncerti, festivali…

Ne mogu se požaliti da mi je život dosadan I da uredno na poslovnom planu dobijam nove izazove, koje se trudim prevazići I postići..
I sve to zvuči dosta savršeno..
No, u moru tih izazova postoji jedna izuzeta čarolija..koja me svake godine tih desetak dana odvoji od moje, ipak turbuklentne, svakodnevnice..

Čarolija pomoću koje uspiješ usrećiti i sebe I druge… U pitanju je mjesec juni,prva sedmica raspusta I jedan već itekako prepoznatljiv brend u BiH- Kids fest!

Iz ove perspekive Kids Festival mi postane poput fabrike za proizvodnju sreće… a Susanne Prahl Landžo kao Willie Wonka )

Da…raj za djecu, ove male, srušene zemlje.. Djecu kojoj jeste oteto djetinjstvo..djecu koja više ni putem medija nemaju odgovarajuće dječije emisije, koje bi im ostavile traga u dnevnicima djetinjstva…djecu, koju na žalost I vlastiti roditelji serviraju priče o nacijama, razlikama I strahu…djecu koja posjeduju ogroman potencijal da o dove male zemlje načine nešto sasvim drugačije savršeno I autentično..djecu koja svakako zaslužuju cijeli svijet na dlanu…
E baš toj djeci poklanjamo nešto čudesno..nova poznanstva, nove perspective, nove mogućnosti… ulazak u veliku fabriku zabave, sreće.. Igre…spoznaja…

Otkako se rodila ideja o ovom fenomenalnom festivalu nisam ni časa dvojila da je to nešto štoće bez pogovora uspjeti.. Ekipa entuzijasta koja čini taj festival je definitivno dobitna kombinacija.. Projekat koji  se radi srcem, nevjerovatnom predanošću.. Projekat koji individualno nadilazi svakoga od nas…I mi ga promatramo kao djete koje raste I pretvara se u nešto čudesno… Projekat koji se više uopće ni ne može zaustaviti… lavina je pokrenuta..


U proteklih 10 godina radila sam na Mess-u, Teatarfest-u, No Limit-u, Demo Festu Moja BiH I organiziranju mnogobrojnih koncerata I manifestacija (Jamiroquai, Maksim Mrvica, ADF, LOTD, James Blunt.. Itd.)
Kroz ovakvu vrstu posla stekneš čelične živce I samopuzdanje da je sve moguće I da ne postoji nerješiv problem…

No…Kids Fest je nešto apsolutno posebno u mom životu. Prisutna sam od samog rađanja ovog fenomenalnog projekta…
Kroz kids Fest prođu djeca iz cijele BiH I umjetnici iz cijelog svijeta.. Tu svi postajemo kao jedno…ogromna porodica, svi jezici su dozvoljeni.jer se bez obzira na to potpuno razumijemo… Kids fest je ona dimenzija života u kojoj je sve moguće I sve jednostavno I sve tako logično….

I da.. Ove godine smo slavili 5. rođendan.. Nakon 4. godine obitavanja na Skenderiji preselismo se u Zetru…
Pun pogodak..više prostora, više umjetnika..više djece..više osmjeha I sreće..
Ova godine je na rođendansku proslavu stigao I kum Kids Festivala- francuski filozof I književnik Bernard Henri Levy.. Osoba koja je u samom startu nesebično podržala ideju festivala I kada je 10.06. došao na Zetru ostao bez riječi kada je vidio kako izgleda ta ideja sprovedena u djelo…festival je prevazišao njegova očekivanja….
Beskrajno sam počastvovana što upoznah ovog velikog čovjeka, intelektualca, književnika, scenaristu, reditelja…jednog od rijetkih koji je na sav glas govorio o stradanjima u BiH I stidio se Evrope u tom periodu…
Kako sam reće on nije Francuz  već Evropljanin- francuskog porijekla..
I da…

Podjelio je sa nama jednu prekrasnu misao , definitvno utopističnu, no misao koja u potpunosti dočarava značaj ovog festivala za ovu zemlju… pa I šire:

“da je Kids Fest postojao 1992 godine…možda do rata ne bi ni došlo…Još ću samo da rezimiram za kraj-Kid’s Festival je definitivno postavio nove standarde, novu vrstu događaja za mlade i svakao treba da  posluži kao model i inspiracija za organizatore koji žele da unesu novu šaroliku, kulturnu dimenziju djeci iz BiH, ali i iz cijelog svijeta….

Proud to be part of it!

Kids Fest No. 5!!!

Ovogodišnji, 5 po redu Kids Festival održat će se od 06. do 10. juna 2008 godine na novoj lokaciji, u Olimpijskom kompleksu Zetra. Festivalska dešavanja održavat će se na prostoru staze za brzo klizanje (karting staza) i u dvorani Zetra koja će biti preuređena u veliku kino salu sa 6.000 mjesta.

Prvi dio programa će svakodnevno počinjati u 13h otvaranjem velikog broja zabavno-edukativnih radionica koje će se nalaziti na prostoru staze za brzo klizanje i u jednom dijelu dvorane Zetra i trajat će do 16h.. Drugi dio programa sa filmskom projekcijom počinjat će od 16h30 u dvorani Zetra.

Kids Festivalu će kao i prethodnih godina, pored djece iz Sarajeva i okoline, prisustvovati djeca iz čitave BiH. Veliki broj djece u Sarajevo će stizati autobusima i vozovima. Desetak dana pred Festival već je bio potvrđen dolazak preko 100 autobusa iz oba bh entiteta. Zahtjevi za dolazak na Kids Festival svakodnevno pristužu, međutim zbog čudnog i neargumentovanog uskraćivanja finansijske podrške Kids Festivalu od strane Federalnog Ministarstva kulture i sporta, u situaciji smo da ne možemo pozitivno odgovoriti na sve pristigle zahtjeve.

Na 5.Kids Festivalu će pored domaćih umjetnika i NVO učestvovati i veliki broj inostranih izvođača i gostiju (klovnovi, mađioničari, fakir, muzičari...). Na centralnom dijelu vanjskog Festivalskog prostora pored mnogobrojnih radionica i dešavanja, bit će postavljen i cirkus iz Holandije čiji su izvođači predstave djeca.

U okviru filmskog programa Festivala djeci će biti prikazana nova velika svjetska filmska ostvarenja. Na dan otvaranja Festivala premijerno će biti prikazan film »Avantura Taličnog Toma – Svi na zapad!«. Nazivi ostalih filmova sa datumima prikazivanja takođe se nalaze na CD-u.

Voditelj programa prije filmske projekcije, kao i prethodnih godina, bit će Alma Čardžić koja će svakodnevno imati poznate goste sa kojima će se djeca družiti i zajedno pjevati.

Imamo čast najaviti specijalnog gosta Kids Festivala, francuskog filozofa Bernard-Henry Levy-a koji je inače i počasni Predsjednik Via Kult-a, organizatora Festivala.


Lo adoroooo

Vec odavno znam da Kids Fest čini veoma bitan segment mog života.. Naprosto ne bih mogla zamisliti da istog nema ili da mene nema na njemu.. Radim i radila sam mnoštvo stvari, poslova, projekata, ali Kids Fest je daleko najveći i najlješi da ne kažem najhumaniji projekat kojeg sam dio ne mogu reći kojeg kreiram, ta kreacija je ipak nastala kao djelo fenomenalne ekipe koja funkcioniše besprijekorno bilo da se radi o Kids Festu ili odlasku na rafting..

Prostor gdje se ulaže najviše energije a mnogo više iste uzvraća ove godine je dvorana Zetra.. Odnosno dvorana + karting staza.. E sad, zamislite prostor.. Oogromaaan (mnogo veći od Skenderije- nožni mišići mogu potvrditi ovu izjavu) prepun klovnova, umjetnika, plesača, muzičara, glumaca, živih kipova, raznoraznih kreativaca koji su tu specijalno za ovaj dječiji događaj doputovali iz : Holandije, Njemačke, Francuske, Italije, Španije, Makedonije, Kanade, USA..... Plus par hiljada djece iz svih mogućih djelova BiH koji funkcionišu.. Najblaže rečeno – savršeno... Hm... Kad smo na ALU radili mozaik kao tehniku zidnog slikarstva nisam ni mogla zamisliti koliko daleko je ista napredovala ) ovo što se zove Kids Fest, što se, evo 5. godinu za redom, organizira u Sarajevo je daleko najsavršenije umjetničko djelo koje sam ikada vidjela.. I ponosna sam što sam dio tog tima kreativaca...

I da , premorena fizički jesam.. Emotivno sam beskrajno ispunjena...

Mislim da se moja sreća da osjetiti i u ovom virtualnom svijetu


Bernard Henri Levy...

Kumovao nastanku Kids Festa :) podržao ideju festivala i ostao oduševljem kada je 10.06. došao na Zetru i vidio kako izgleda ta ideja sprovedena u djelo..

Beskrajno sam počastvovana što upoznah ovog velikog čovjeka, intelektualca, književnika, scenaristu, reditelja.... Jednog od rijetkih koji je na sav glas govorio o stradanjima u BiH, stideći se i vlastite vlade u tom periodu...

Kako sam reče on nije Francuz već Evropljanin- Francuskog porijekla...

i da ....reče da je Kids Fest postojao 1992.. Da možda do rata ne bi ni došlo... Velika misao... Velikog čovjeka....

"Pokušavam mu reći da on upravo brka dvije stvari: rat u Hrvatskoj, gdje se sukobljavaju, htjeli to ili ne, dva nacionalizma; rat u Bosni, međutim, gdje se suprotstavljaju jedan nacionalizam i jedan kozmopolitizam koji je čast Evrope."

"Živio sam četiri godine sa vremenom Bosne. Posvetio sam četiri godine života jednoj zemlji koja mi nije bila rod. (...) To bijaše ljubavna priča, eto što ne izaziva sumnju. Vjenčao sam se za bosansku stvar, to je najmanje što se može reći. I to je ta avantura, istovremeno jedinstvena, obostrana, čije sam preokrete htio ispričati u ovoj knjizi."

"Sarajevo nije samo jedan grad, nego jedna ideja. To je simbol, simbol Evrope koja pati i simbol Evrope koja živi. Sarajevo je mjesto u kojem je Evropa gotovo ubijena, ali je to i grad u kojem srce Evrope nije prestalo da kuca. Za mene je to glavni grad.."

B.H.L.

Blog Alme TelibećirevićTel.:
T: +387 61 424 010

Adresa:
Bukinje b.b. Industrijska zona
75000 Tuzla

e-mail:
info@kidsfest.baMedijski sponzori

Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner