/slike/_novi-sajt/logo-novi-sajt.png
Dobro došli djeco

Dizajn Futura Multimedia d.o.o. Tuzla

© 2004 - 2020 ViaKult

Institucija ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine 02.02.2010

Institucija ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine oformila je Odjel za zaštitu prava djece u junu 2009. godine, s ciljem praćenja prava i slobode djece, prijema i registrovanja žalbi zbog kršenja prava i sloboda djece, te postupanja po žalbama. Posebnu pažnju Odjel posvećuje zaštiti prava i slobode djece, afirmaciji prava i sloboda djece, analizi ključnih uzroka nefunkcioniranja struktura vlasti kod donošenja odluka koje se tiču djece, te uklanjanju prepreka za dosljednu primjenu međunarodnih konvencija ratifikovanih od strane BiH.

U suradnji sa donatorskom partnerskom organizacijom Save the children Norway, Institucija ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava BiH sprovodi projekt pod nazivom "Prava djece kroz djelovanje Ombudsmena u zajednici" čiji je osnovni cilj jačanje zaštite prava djece u BiH kroz uključivanje djece u proces odlučivanja o njihovim pravima garantiranim UN Konvencijom i drugim zakonima, i u skladu s tim jednakih prava za svu djecu u BiH. Projektom su obuhvaćena djeca iz cijele Bosne i Hercegovine, a poseban akcent stavljen je na aktivnosti promoviranja i edukacije iz oblasti ljudskih prava, posebno prava djece u osnovnim i srednjim školama. Ukazuje se na značaj participacije djece u školama, te ulozi roditelja u tijelima odlučivanja obrazovnih i drugih institucija. S tim u vezi Institucija ombudsmena u okviru projekta sprovodi aktivnost “Ombudsman u vašoj školi”, koja predstavlja nastavak pilot projekta iz prethodne godine. U proteklom periodu Ombudsmeni i projektni tim posjetili su 7 općina, odnosno 14 škola, pri čemu su razgovarali sa učenicima te realizirali radionicu o pravima djece. Namjera je senzibilizirati učenike/ce i nastavno osoblje za osnovna dječije prava, kao i educirati ih o ulozi ombudsmena u ostvarivanju osnovnih dječijih prava. Ujedno, obavljene su posjete ustanovama u kojima su smještena djeca bez roditeljskog staranja. Velika pažnja posvećena je i zaštiti prava djece koja žive i rade na ulici, pri čemu su najčešće žrtve eksploatacije odraslih ili su u riziku da to postanu.

Prepoznavši KIDS festival kao mjesto gdje djeca iz cijele Bosne i Hercegovine imaju mogućnost da se međusobno druže i upoznaju, Institucija ombudsmena izražava zadovoljstvo što ove godine po prvi put postaje dijelom ovog velikog događaja.

Participacija Institucije ombudsmena obuhvaća informativni štand na kojem će djeca imati mogućnost da dobiju visit karte sa kontaktima, brošure prilagođene njima, kao i druge materijale edukativno-informativnog karaktera.Tel.:
T: +387 61 424 010

Adresa:
Bukinje b.b. Industrijska zona
75000 Tuzla

e-mail:
info@kidsfest.baMedijski sponzori

Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner