/slike/_novi-sajt/logo-novi-sajt.png
Dobro došli djeco

Dizajn Futura Multimedia d.o.o. Tuzla

© 2004 - 2019 ViaKult

ODRŽANA PRESS KONFERENCIJA 13. KID’S FESTIVALA 25.05.2016

ODRŽANA PRESS KONFERENCIJA 13. KID’S FESTIVALA

“U svom bogatom programu koji promoviše kulturološku raznovrsnost, od radionica i zabave, pa do umjetnosti, 13. Kids Festival će pružiti posjetiteljima svih uzrasta nezaboravna sjećanja koja zbližavaju ljude Kid's festival nastavlja biti svjetionik inkluzije, raznolikosti i sinergije u bh. društvu'' istakla je Susanne Prahl direktorica Kids Festivala.

 

Raduje nas što smo i ove godine, u prilici pružiti podršku ovom značajnom projektu koji iz godine u godinu okuplja veliki broj mališana, donoseći osmjehe na njihova lica i pružajući im priliku da u okviru brojnih igara nešto nauče te da steknu nova iskustva i poznanastva. Ove godine, pored Rafa Žirafa kutka koji se sastoji od brojnih zabavnih radionica i sadržaja, Raiffeisen banka će mališane ugostiti i u posebnom kutku za čitanje priča, izjavio je Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke.

 

Drugu godinu zaredom, Kids festival se održava pod pokroviteljstvom UNESCO-a

 

Poštivanje raznolikosti u kulturnom i svakom drugom pogledu jedan je od temelja ka međusobnom razumijevanju inkluziji i konsekventnoj izgranji mira i perspektivnije budućnosti za mlade naraštaje. Imajući u vidu značaj i cilj ove manifestacije, orijentisanost na budućnost, suživot i toleranciju kroz kulturu i edukaciju, veliko nam je zadovoljstvo da je  UNESCO i ove godine postao dio ovog projekta i nadamo se nastavku naše dosadašnje uspješne saradnje.” istakao je Siniša Šešum, šef kancelarije UNESCO-a u BIH

 

Programski ciljevi i segmenti Kids Festivala, posebice oni vezani za inkluziju djece sa poteškoćama u razvoju, već treću godinu imaju podršku misije USAID u BiH.

 

U sklopu podrške koju pružamo Kids festu je 'Kutak inkluzije' koji I ove godine realizujemo u saradnji sa našom partnerskom organizacijam ''Dajte nam šansu'' će i ove godine ponuditi jedan kutak za svu djecu da se druže i budu zajedno. U Bosni i Hercegovini postoji 30.000 djece koja imaju neku vrstu poteskoća u razvoju I ovom se prilikom  želim zahvaliti svakom roditelju pojedinačno, a sreo sam ih mnogo, za svu podršku koju pružaju djeci sa posebnim potrebama i u nastojanju da se osigura da svako dijete bude uključeno u zajednicu.” Istakao je Steve Majors, programski direktor misije USAID u BiH

 

Pored toga što ćemo osigurati cjelokupnu manifestaciju ove godine ćemo u saradnji sa predstavnicima komande poljske policije održati radionicu o sigurnosti djece na internetu. S obzirom da je i sigurnost saobraćaja veoma bitna neće izostati ni edukacija iz sigurnosti u saobraćaju. Želimo sada da obrnemo redoslijed, jer prije smo roditelje educirali kako će svoju djecu odgajati u tom smislu, a sada radimo nešto što je bolje i produktivnije i educiramo djecu kako će svoje roditelje upućivati da poštuju saobraćajne propise.” Izjavio Irfan Nefić, portparol MUP-a KS.

 

13. Kid's festival uz nove lokacije predstavilja i revidirani programski koncept, čije glavne okosnice čine 1) Kid's Svijet 2) Kid's Filmovi 3) Kid's Parada kojom će u petak, 03. juna biti otvoren festival te dvije potpuno nove programske komponente: 4) Kid's pozornica (Kid's stage)  na kojoj ce nastupati učenici osnovnih škola te 5) Kid’s zona tišine (Kid’s Quiet Zone) kao svojevrsna oaza mira tokom užurbanih festivalskih dana čiju implementaciju podržava David Lynch Fondacija (DLF) Međunarodni karakter 13. Kid’s Festivala potvrditi će prisustvo velikog broja ambasada i diplomatskih misija akreditovanih u Bosni i Hercegovini koji će i ove godine predstaviti svoje zemlje, jezik i kulturu. Tako ce Francuski institut činjenicu da je Francuska domaćin evropskog prvenstva u fudbalu iskoristiti kao povod za animaciju najmlađih ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu; značajan dio manifestacije “Moje čitalačko ljeto” Goethe Institut će implementirati upravo na platformi 13. Kids festivala, a iz Bugarske u Sarajevo stiže ansambl Mila Teatra koji ce predstaviti lutkarsku interpretaciju klasika Hans Christiana Andersena “Ružno pače”.Tel.:
T: +387 61 424 010

Adresa:
Bukinje b.b. Industrijska zona
75000 Tuzla

e-mail:
info@kidsfest.baMedijski sponzori

Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner