/slike/_novi-sajt/logo-novi-sajt.png
Dobro došli djeco

Dizajn Futura Multimedia d.o.o. Tuzla

© 2004 - 2019 ViaKult

Održana press konferencija 14. Kidsfest-a Sarajevo 01.06.2017

Održana press konferencija 14. Kidsfest-a Sarajevo

FOTO GALERIJA

Danas je u prostorima SkyBar-a (Marriot by Courtyard) u predstavljen ovogodišnji koncept i program 14. Izdanja najveće manifestacije za djecu i mlade u zemlji u regionu.  Od ove godine 14. Kid's festival postaje jednodnevni događaj koji će u nedjelju, 04. juna tradicionalno započeti Kid's paradom.

Ovogodišnja Kid's parada predstavlja svojevrsno putovanje kroz historiju Sarajeva, a mališani iz cijele BiH prošetat će od Sebilja do Vijećnice, Latinske ćuprije, zatim Zlatarskom ulicom do Ferhadije, a šetnja će se završiti na Trgu Alije Izetbegovića gdje će u 13:30 sati biti upriličen program otvaranja” istakao je Haris Bilalović, voditelj Odjela za komunikacije.

“Ovdje smo da slavimo i damo podršku djeci BiH. Podržavamo sve civilne programe u BiH, a posebno programe za djecu koja su budućnost ove države. Djeca zaslužuju sreću i radost i organizatori festivala daju sve od sebe kako bi to postalo stvarnost. Pozivamo djecu da posjete USAID-ov Happy corner gdje će sva djeca biti jednaka kao što bi trebalo biti uvijek", kazao je Ken Larson iz USAID-a.

Iako značajno revidiranog koncepta, ciljevi i misija KidsFesta  ostaju nepromijenjeni: izgradnja povjerenja, njegovanje pluralizma, otvorenost, moderno društvoi i potpuna inkluzija. U cilju  razumijevanje održivog razvoja i važnosti ekologije za održivu budućnost UNDP će dan uoči Međunarodnog dana okoliša 5. juna održati poseban program na plaftormi Kid's fest Sarajevo. I ove godine programi KidsFest održavaju se pod pokroviteljstvom Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje nauku i kulturu (UNESCO) Šef kancelarije UNESCO-a u BiH Siniša Šešum je istakao da je Kid's festival značajan događaj ne samo za Sarajevo, nego i za cijelu BiH. 

"Iz Sarajeva se posljednjih 13 godina kroz Kid's festival šalje poruka mira. Za nas je to bitno jer je 2015. godine usvojena nova svjetska razvojna agenda koju je potpisala i BiH i jedan od najbitnijih ciljeva agende je da se promoviše partnerstvo. To partnerstvo s djecom je nama veoma važno, a njihova sreća će biti potvrda ostvarenja te agende. Vrlo je važno da se djeca upoznaju s vrijednostima koje BiH ima i da ih na pravi način promovišemo", kazao je Šešum.

MUP Kantona Sarajevo, partner od samog početka Kids Festivala i ove godine brine o sigurnosti posjetilaca ali značajno doprinosi I samom program.

“Policija ima dvojaku ulogu u ovom Festivalu, jedna je da smo partneri, a druga je da vodimo brigu o sigurnosti svih učesnika”  kazao je portparol MUP KS Irfan Nefić koji je dodao da će biti organizirane i edukativne radionice za djecu te će imati priliku upoznati se i sa psima tragačima.

Programi 14. KidsFest Sarajevo biće održani na nekoliko lokacija: “Kid's stage” na prostoru Trga Alije Izetbegovića, “Kid's svijet” u prostorima  Doma Oružanih snaga BiH i Umjetničke galerije. Istaknuto je da će Kid's stage mališanima iz Maglaja, Ljubinja, Zenice, Brčkog, Sarajeva i drugih bh. gradova pružiti priliku da igrokazima, plesom i recitalima pokažu svoje talente.  U saradnji s Francuskim institutom, biće predstavljen programa  “Cinema de Paris”, u sklopu kojeg će biti prikazana dva francuska dugometražna filma te nekoliko kratkometražnih uz moderaciju. Organizatori i partneri za djecu iz drugih gradova osigurali su i besplatne projekcije u 7D Cinema boxu kod Ekonomskog fakulteta.

Svi programi 14. KidsFesta Sarajevo su besplatni.Tel.:
T: +387 61 424 010

Adresa:
Bukinje b.b. Industrijska zona
75000 Tuzla

e-mail:
info@kidsfest.baMedijski sponzori

Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner Baner